CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Top 10 carnavaluri europene

ianuarie 27, 2017

Suntem la inceput de an. In curand alaiurile colorate si galagioase ale procesiunilor carnavalesti vor impanzi pietele si strazile oraselor din intreaga lume catolica. Iata 10 din carnavalurile ce au loc in Europa si care sunt mai putin cunoscute precum este cel din Venetia:

FRANTA
Dunkirk
Inceputurile acestui carnaval dateaza din secolul al XVII-lea. Ele erau reprezentate de petrecerile organizate in cinstea pescarilor din oras. Astazi carnavalul de la Dunkirk reprezinta cel mai mare si mai longeviv eveniment de gen din Franta. Startul este dat in luna ianuarie cand saptamanal sunt organizate baluri. Punctul culminant al manifestarilor este atins cu 3 zile inainte de inceperea Postului Pastelui. Atunci alaiul carnavalesc merge la Primarie. In momentul in care se ajunge aici oamenii il cheama pe primar strigandu-i:”Heringi, heringi!”. In jurul de orei 17:00 el iese in balconul Primariei si incepe sa arunce spre multime cu heringi cam…450kg.

A group of four paraders, dressed in green and lemon outfits with plant pots on their heads at the Dunkirk carnival, France.

 

ITALIA
Ivrea, regiunea Piedmont
Daca in Spania este renumita bataia cu rosii din timpul Festivalului Tomatino organizat in orasul Bunol, Italia are si ea varianta ei. Aceasta are loc in orasul Ivrea iar batalia se da cu foarte, foarte multe….portocale. Obiceiul dateaza din secolul al XIX-lea si reprezinta o punere in scena a bataliei dintre localnici si trupele imparatului Napoleon. Batalia cu portocale este urmata de defilarea procesiunilor carnavalesti.

Teams take part in the traditional battle of the oranges held during the Ivrea carnival.

 

ELVETIA
Basel
Elvetienii sunt recunoscuti ca fiind un popor foarte ordonat si cuminte astfel ca oricui i-ar fi destul de greu sa si-i imagineze participand la un carnaval. Insa ei chiar iubesc aceast fel de petrecere. Carnavalul de la Basel este cel mai mare din Elvetia. El strange anual in jur de 500.000 de participanti. Festivitatile incep dimineata devreme, la ora 04:00am printr-o „Greva de lumina” in timpul careia toate luminile din oras sunt stinse. In acelasi timp in jur de 200 de formatii muzicale incep sa defileze pe strazile orasului luminandu-si drumul cu lanterne confectionate special. Aceasta defilare este urmata de 3 zile in care alaiurile carnavalesti traverseaza strazile Basel-ului aruncad in multime cu dulciuri si confetii.

A lantern street parade during the carnival procession, Basel, Switzerland.

 

CEHIA
Hlinecko – regiunea Bohemia de Est
Dintre toate variantele de carnaval ce se desfasoara in Cehia cea mai cunoscuta si care a ajuns si sa fie inscrisa in patrimoniul cultural UNESCO este cea din orasul Hlinecko. Aici procesiunea este insotita de o fanfara impreuna cu care viziteaza fiecare gospodarie din oras. La finalul procesului este arsa pe rug o reprezentare a iernii semn ca primavara isi poate intra in drepturi. Obiceiul dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea reusind sa supravietiasca incercarilor atat din partea Bisericii Catolice dar si a regimului comunist de a-l interzice.

People attend the Masopust Carnival, a ceremonial Shrovetide door-to-door procession, in Vitanov near Pardubice, Czech Republic.

 

SPANIA
Cadiz
Nu este la fel de cunoscut precum carnavalele de la Rio de Janeiro, Trinidad Tobago sau Tenerife insa cel de la Cadiz se caracterizeaza prin aceeasi grandoare si extravaganta ca si acestea. Ele sunt date de zecile de mii de trupe muzicale ce colinda strazile orasului distrand multimea cu cantece satirice, precum si de paradele colorate de performeri mascati. Punctul de inchidere al petrecerii este marcat de ingroparea unei…sardine.

Groups of local singers compete during an event at Cádiz carnival, Spain.

 

LITHUANIA
Rumšiškės
Carnavalul este unul dintre cele mai importante evenimente ale calendarului lithuanian. In timpul acestuia au loc procesiuni mascate, se pun in scena lupte simbolice, iar la final este arsa pe rug o reprezentare a iernii semn ca primavara poate veni. Insa cea mai mare dintre manifestari este cea de la Muzeul Satului din Rumšiškės in apropiere de Kaunas. Aici se reunesc pentru a participa la un concurs de masti 20 de echipe din toata tara. Totodata sunt organizate targuri de produse mestesugaresti. Nu lipsesc nici cele de produse culinare in cadrul carora cele mai cautate sunt clatitele.

The burning of the Morė in Lithuania.

 

ITALIA
Acireale, regiunea Catania (Sicilia)
Orasul Acireale situat in partea de nord a regiunii Catania gazduieste cel mai popular carnaval din zona. In timpul procesiunilor sunt plimbate pe strazile orasului o serie intreaga de figurine realizate din papier-mache si impodobite cu flori si confetii. Multimea de privitori se poate alatura alaiului sau poate participa la diverse concerte. Carnavalul este atat de apreciat de catre public incat intregul eveniment este reluat in prima saptamana a lunii august.

Traditional grotesque carts at Acireale Carnival, Catania, Sicily, Italy.

 

SPANIA – TENERIFE
Santa Cruz
Acest carnaval a fost denumit si „White party for nothing”. Are loc in ultima zi de luni inainte de Lasat Secului. Atunci oamenii se imbraca in alb si ies pe strazile orasului Santa Cruz dansand pe ritmuri latino-americane pana cand incep sa fie improscati cu pudra de talc. Oficial evenimentul este cunoscut sub denumirea de „Petrecerea Indienilor”. El face referire la locuitorii insulei Tenerife ce au emigrat, in mare parte in Caraibe si America de Sud, intorcandu-se acasa dupa ce s-a imbogatit. „White party for nothing” face parte din seria de evenimente incluse in saptamana carnavalului din Santa Cruz.

Crowds of people enjoying throwing talcum powder during the Los Indianos Party of the carnival on March 3, 2014 in Santa Cruz de La Palma, Canary Islands. Spain.

 

GERMANIA
Koeln si Bavaria
In Germania „cel de al cincilea sezon” sau „sezonul carnavalurilor” este deschis la 11 minute dupa ora 11:00 din cea de a 11 zi a celei de a 11 luni din an, cand toate petrecerile laice sunt suspendate pe durata Postului Craciunului si a Sarbatorii Craciunului pentru a fi reluate in ziua de 6 ianuarie tinand pana la inceputul Postului Pastelui. Cel mai mare carnaval este cel din Koeln acesta avand si o zi dedicata special femeilor. In afara de Koeln in regiunea Bavariei se organizeaza variante foarte pitoresti de carnavaluri. Aici procesiunile de barbati sunt plecate pentru a vana iarna. Ei poarta pantaloni de piele, pe cap au palarii verzi, iar fetele le sunt acoperite de masti confectionate din lemn. In timp ce se deplseaza prin oras ei cheama iarna sunand din talangi.

Mittenwald carnival, Bavaria

 

BELGIA
Binche
Acest carnaval dateaza din secolul al XIV-lea fiind inclus in patrimoniul UNESCO. Punctul culminant al evenimentului este in ziua de Lasata Secului. Atunci oamenii se trezesc la 04:00am si se pregatesc pentru evenimentele din ziua respectiva. Procesiunea carnavalesca este formata din aproximativ 1000 de barbati purtand masti confectionate din ceara precum si din copii costumati in Pierrot sau in Arlecquin. „The Gilles” asa cum sunt numiti participantii adulti la procesiune sunt dotati cu bastoane din lemn si danseaza pentru a alunga spiritele malefice. Ulterior in cursul zilei ei isi pun pe cap palarii cu pene de strut si incep sa arunce cu portocale in multime.

‘Gilles of Binche’ dance during a carnival parade in the city centre of Binche, Belgium.

Sursa @ The Guardian, 01/23/2017


ARTICOLE DIN ACEEASI CATEGORIE